2012. június 27., szerda

József körút


A Nagykörút józsefvárosi szakaszát József körútnak hívjuk – miután a kerületeken áthaladó Nagykörút egyes szakaszai a városrészekről kapták a nevüket. A Nagykörútnak köszönhetően egy mag alakult ki a pesti oldalon, amelyet ma belvárosnak is szokás nevezni.


A József körút szinte minden értelemben kettévágja a VIII. kerületet: a körúton belül eső kerületi részt fejlettebb belvárosi környéknek tartják, míg a kívül eső rész még a városban ismeretlenül botorkáló turista számára is fejletlenebbnek tűnhet.


A József körút valaha patinás környék volt, ma azonban mintha csipkerózsika-álmát aludná. A gyönyörű épületek jó része elhanyagolt állapotban van, és már nem festenek olyan mesésen, mint ahogyan régen kinézhettek. Sajnos a Nagykörút József körúti szakasza szemmel láthatóan elhanyagoltabb, mint a szomszédos kerületek szakaszai, főleg a Blaha Lujza tér közelében.


A József körút a Ferenc körút és az Erzsébet körút között helyezkedik el, és ez a Nagykörút leghosszabb szakasza. Északon a Rákóczi út, délen pedig az Üllői út határolja.

A József körút irányítószáma: 1088.


A közlekedés igen kiváló a környéken, hiszen a József körút Ferencvároshoz közeli oldalán a 3-as metró, míg az Erzsébetvároshoz közeli oldalon pedig a 2-es metró közeledik. A Nagykörúton, így a József körúton is végig halad a 4-6-os villamos, de erre halad a 923-as éjszakai busz is.


A József körúton egymást érik a legkülönfélébb üzletek, vendéglátóhelyek és bankfiókok, de valahogy olyan érzésem van, hogy a felgyorsult élet, és a jó tömegközlekedés mellett nincs az embereknek kedve és ideje a körúton sétálni, vásárolni. Ez alól talán néhány felkapottabb vendéglátóhely képez kivételt, ahová, ha nem idejében érkezik az ember nem biztos, hogy kap ülőhelyet.


A József körút telis tele van értékes ingatlanokkal, amelyek közül a jobb állapotban lévőknek igen magas az ára. Sajnos azonban sok ház rossz állapotban van, illetve házanként nagyon eltérő lehet az állapotuk.


Józsefváros szemmel látható fejlődésen esik át, így már alig várom, hogy ez a fejlődés a elérje a József körutat is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése